Teimme opiskelijoiden kanssa joulun alla yhden yön retken Vaskijärven luonnonpuistoon, jossa kiersimme retkeilypolun ympäri. Viikonloppuna oli satanut muutaman sentin lunta. Lumisadetta edeltäneet vesisateet olivat saaneet joka paikan puistossa ja suolla tulvimaan. Vielä ajaessamme kohti puistoa taivaalta ripotteli vettä, mutta onneksemme päästessämme metsään sade jo taukosi.


Maisema Kuljunmäeltä kohti Iso-Valasta.


Kajavajärven ranta tulvii, normaalisti olisi päässyt  kävelemään viisi metriä edemmäs.

Yövyimme Vesiraumanmäen leiripaikalla kahdessa kangaslaavussa. Paikalla ollut puulaavu olisi ollut turhan ahdas yhdeksälle hengelle. Ilmeisetikin nuotion sytytys märistä puista oli ollut hieman hankalaa. Itse olin samaan aikaan ollut keräämässä tervaksia, joita lopulta löytyikin sen verta hyvin, että riitti jätettäväksi puuvajaankiin. illalla ja yöllä oli kovaa tuulta ja sadetta. Susia emme yöllä kuulleet vaikka kovin koitimmekin kuunnella. Aamulla tosin kotkien ja korppien huutoja kuului leiriin.


Aamulla herätessä kuutamo valaisi maiseman ja nuotio leirin.


Hetki ennen lavujen purkamista.

Yläneen susilauma oli paria päivää ennen kiertänyt kutakuinkin saman kierroksen. Suurimman osan matkaa luontopolkua seuraili susien tassun jälkiä. Useimmissa paikoissa sudet olivat astelleet tositensa jälkiin, joten susien määrää oli vaikea kartoittaa, mutta paikkapaikoin jäljet erkaantuivat, jolloin oli helppo hahmottaa yksilöiden suuri määrä. Laumassa oli muutama yksilö, joiden jälki oli kunnioitettavan suuri, lähes miehen kämmenen kokoinen, mutta useimpien yksilöiden jälki oli vain tavallisen suurikokoisen koiran luokkaa.


Tässä lauman suurikokoisten yksilöiden jättämä jälki.

Vaellus sujui mukavasti. Ryhmä kulki maastossa varsin reippaasti, paikkapaikoin minun kuntooni nähden ehkä turhankin reippaasti. Luonnonpuisto on komeaa maisemaa: hienoja vanhoja metsiä ja soita. Kuitenkin tuo retkeilypolku seurasi aivan liikaa teitä pitkin. Varsinkin jälkimmäisen päivän pitkät pätkät jäistä ja liukasta tietä Vaskijärven eteläpuolella olivat tylsiä kuljettavia. Olisi toivottavaa, että polkua jatkossa pyrittäisiin vielä linjaamaan pois noilta metsäautoteiltä.


Tässä tallustamme Vaskijärven eteläpuolen tietä.